Neanderlanders

Facebook heeft een liedje van Youp van het Hek in de show van Van der Laan en Woe verwijderd. Een
persiflage op zijn eigen kersthit over Flappie, het konijn voor Kerst. Het gaat over Corona-en klimaatontkenners, wappies genaamd. Maar Wappie mag niet, sinds Facebook en WhatsApp onder internationale druk normen hanteren. 'Foei' zegt Facebook.

Maar waarom zouden we het beestje niet mogen benoemen?
Ik noem deze Nederlandse ondersoort Neanderlanders, verwijzend naar de prehistorische Neanderthaler. Dat is puur voor de beeldvorming. In werkelijkheid had de Neanderthaler een grotere herseninhoud dan wij, dus misschien waren ze helemaal niet zo dom en ook niet bevattelijk voor complottheorieën.

Ik zie tot mijn verbazing dat er ook veel vrouwelijke wappies zijn. Dat is heel vreemd in het licht van hetgeen ik laatst las, namelijk dat vrouwelijke regeringsleiders in Taiwan, Nieuw-Zeeland, Finland, IJsland, Duitsland en Denemarken het allemaal beter doen dan Rutte, Johnson en Poetin. Ze durfden allemaal harde maatregelen te nemen om de pandemie te beteugelen. Van genoemde heren doet Poetin dat ook wel, maar hij maakt alleen verkeerde keuzes en kent geen empathie. Dat is nu precies wat deze vrouwen wél hebben.

Men geeft al eeuwenlang gevaarlijke orkanen vrouwennamen omdat ze milder klinken en daarom de bevolking minder schrik aanjagen.

De benaming 'wappie' klinkt ook heel onschuldig. Nu maar hopen dat ze de bevolking niet net zoveel schade toebrengt als een orkaan.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Neanderlanders

Fonds

Optimisten en pessimisten

Kinhem, wachttijd

Het boek is af

Eten in de vroege middeleeuwen