Eenzaat

Waarom zijn zoveel cabaretiers zo moeilijk te verstaan? Ik haak bij de meesten na 10 minuten af. Dat heeft inderdaad wel vaak te maken met een gebrek aan humor van de zijde van de cabaretier, maar vaker met hun
onvermogen duidelijk te articuleren. Dat komt of door een werkelijk gebrek, of door de spreeksnelheid die wordt opgevoerd tot recordhoogte. Snel spreken leidt tot het inslikken van lettergrepen. Als er al één is die duidelijk spreekt, overlijdt hij. Bij Youp hoor ik steeds piep. Dat komt door Amerikaanse tv-series. Elke vloek komt bij mij als een pieptoon binnen. Daardoor hoor ik zijn tussenliggende woorden niet meer.

Enkele jaren geleden ging men bij de omroepen perfect verstaanbare Vlamingen en andere dialectsprekers ondertitelen. Door die ondertiteling bij Nederlanders van buiten de Randstad en Belgen waren ze voor de Randstedelingen niet meer te verstaan.

Vroeger heb ik veel tijd doorgebracht in Brabant als spelleider en animator op campings. Ik had in die tijd geen enkel probleem met de Brabantse tongval. Nu is het als gevolg van de ondertiteling voor mij niet meer te verstaan. Voor een liedtekst geldt dit ook en zelfs in extreme mate, wanneer er een hele band geluid bij maakt. Over het algemeen valt het met singer-songwriters wel mee. Maar daar lijken dan de melodieën vaak weer eenheidsworst. Dat zal wel aan mij liggen, want ik kon vroeger de Franse fluisterliedjes van verschillende dames ook niet uit elkaar houden. Hun gefluister was overigens wel te verstaan.

Het is in het licht van dit alles onbegrijpelijk dat ik de laatste maanden zoveel cabaretvoorstellingen heb opgenomen. Telkens wanneer ik bij van de tv opgenomen programma’s kijk op mijn media box verbaas ik mij over de hoeveelheid cabaretiers die daar staat te trappelen om mijn aandacht. En toch wis ik die opnames niet. Ik denk dat het komt omdat cabaretiers eenzaten (een benaming die in Vlaanderen wordt gebruikt voor eenlingen) zijn op het toneel en dat ik het in dit tijdsgewricht niet over mijn hart kan krijgen om de eenzame mens buiten te sluiten.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Eenzaat

Fonds

Optimisten en pessimisten

Kinhem, wachttijd

Het boek is af

Eten in de vroege middeleeuwen