Het maken van een historische roman 16

Jee. Het verhaal is klaar. De historische roman, die zich voor een groot deel afspeelt in het Kennemerland van de 9de eeuw. Een deel van onze geschiedenis waar we bitter weinig van weten. Ja, het verhaal is klaar, maar...
Een volgende fase is nu aangebroken. Die van het corrigeren en redigeren. Tot in de kleinste leestekens heb ik dat puntje voor puntje eerst zelf gedaan. Daar blijft het natuurlijk niet bij. Een mens is geneigd z’n eigen fouten over het hoofd te zien. Hier wordt dus een tweede en derde partij bij het proces betrokken. Wat ga ik doen tijdens het wachten op deze partijen? Ze hebben tijd nodig. Gelukkig ligt het niet zo ingewikkeld als bij de stikstofproblemen in Nederland en zullen er sneller stappen worden genomen dan waartoe Remkes met z’n rapportage in staat is, of waartoe welk parlementair onderzoek dan ook in staat is. Maar dan? Ik heb niet de illusie dat een grote uitgeverij de moeite neemt het manuscript te lezen. Het is voor zulke uitgeverijen lucratiever om een bekende Nederlander te vragen een specifiek boek te schrijven. De naam trekt kopers. Bovendien is het aanbod zo verschrikkelijk groot, dat beginnende schrijvers vrijwel geen kans hebben. Het wordt dus al snel een boek uitgeven in eigen beheer, of een uitgeverij zoeken die zich bezig houdt met printing on demand. Dit laatste is gebeurd met mijn boek ‘Ken je me land?’.
Zal ik dat weer doen of is zelf uitgeven een betere optie? Je koopt dan een ISBN-nummer en verzorgt de hele mikmak zelf via een online programma. Een derde mogelijkheid wordt aangedragen door een vriend, die een deel van z’n gezichtsvermogen verloor: een luisterboek. Dat roept nieuwe vragen op. Zou je er dan ook een podcastserie van kunnen maken en hoe doe je dat? Voorlopig heb ik dus genoeg bot om op te kluiven. Misschien heb jij een suggestie? Ik zou graag willen weten of je als lezer van dit stukje voorkeur hebt voor één van de genoemde opties. Over de verfilming van het boek hebben we het dan later wel. Ik zou in dat geval graag in contact willen komen met de hoofdrolspelers om te kijken of ze aan m’n fantasie beantwoorden.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Kan je mij voorstellen als hoofdrolspeler ??
Rob van Straaten, op 07-10-22
De rol is op je lijf geschreven en je bent nóg knapper.
Mooi Loek. Weer een geweldige stap naar voltooiing van je nieuwe boek. ????
Rob Mekel, op 11-10-22
Jazeker, maar ik ben hele stukken aan het herschrijven. Richting het einde werd niet bevredigend bevonden door de first reader.

Het maken van een historische roman 16

Fonds

Optimisten en pessimisten

Kinhem, wachttijd

Het boek is af

Eten in de vroege middeleeuwen