Jaarwisseling

In m'n nog te verschijnen historische roman, die zich afspeelt in het 9e-eeuwse Kennemerland hanteerde men nog de Juliaanse kalender. Enkele eeuwen geleden zijn we overgestapt op de Gregoriaanse kalender. In de Orthodoxe kerk klampt men zich tot vandaag vast aan de kalender die door Julius Caesar werd ingevoerd. In het geval van Oekraïne was er dit jaar een omschakeling van de kerstviering van 7 januari naar 25 december. De wens zich totaal te distantiëren van Rusland en aansluiting te vinden bij de rest van Europa heeft voor deze wijziging gezorgd. Oekraïne volgt de Juliaanse kalender.
Viering is overigens in dit geval een verkeerde benaming, want er valt niet veel te vieren in een oorlogsgebied. De warmte van het samenzijn en de haard ontbreekt. Velen zijn ontheemd en op de vlucht. De mannen bevinden zich ver weg van hun familie aan het front. De kachel brand niet, want alle voorzieningen worden gebombardeerd. De kerstverlichting kan daardoor ook niet branden. Vergeet die kerstkalkoen of Flappie maar. Er is overal een tekort aan. Alleen niet aan knallen en vernieling. Wat dat betreft loopt men voor op Nederland. Bij ons zullen binnenkort de vuurwerkbommen afgaan en de gewonden door dappere verzorgers naar de hulpposten worden gebracht. In Oekraïne zijn er al genoeg bommen en raketten in de lucht. De behoefte om vuurwerk af te steken zal niet groot zijn.
In en na de Tweede Wereldoorlog was die behoefte er hier te lande ook niet. Een nieuwe generatie, die geen oorlog kende, begon in de jaren 70 van de vorige eeuw met zwaar knalvuurwerk. Een 'traditie' werd geboren. Geef de Oekraïners en ons eindelijk rust en spaar daarmee ook het milieu. Ik hoop dat zij na de oorlog, net als wij vroeger op oudejaarsavond om middernacht de straat op kunnen gaan om de buren een geweldig nieuw jaar toe te wensen. Zonder angst de straat op gaan en verbroederen. Dat wens ik iedereen toe.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties


Jaarwisseling

Fonds

Optimisten en pessimisten

Kinhem, wachttijd

Het boek is af

Eten in de vroege middeleeuwen