Complot

Via de vaak niet zo sociale media worden tal van complottheorieën verspreid. Vaak worden Bill Gates of Georg Soros door de complotverspreiders genoemd als kwade genius achter zo’n verzonnen complot. Zo zou Bill Gates de huidige pandemie hebben veroorzaakt met het doel daarna veel geld te verdienen met een vaccin (dit omdat hij onderzoek naar een middel tegen Covid-19 financiert). Soros wordt vooral in Oost-Europa beschuldigd, omdat via de door hem gefinancierde onderwijsinstellingen de maatschappij wordt ontregeld, waarbij het voor de complotdenkers een bonus is dat Soros joods is. In de Volkskrant wordt telkens een creatieve poging gedaan een nieuw complot te bedenken voor de huidige pandemie. Hiermee probeert men de complot ideeën te persifleren. Dat is leuk maar ook lastig, want complotdenkers zullen elk complot omarmen als zijnde een waarheid.

Zo is er ook een keur aan boeken verschenen -vaak in navolging van Dan Brown- waar de geschiedenis als bron wordt gebruikt voor complotten. Er zou een verborgen groep van zeer rijken zijn die eigenlijk de
wereld bestuurt (hier zal Bill Gates ook wel inzitten), de Illuminati. De Vrijmetselaars wordt het beoefenen van enge rituelen toegeschreven en het bezit van verschrikkelijke geheimen. De Tempeliers komen vaak voor als de bewaarders van eeuwenoude geheimen met betrekking tot het vroege Christendom. Het bewaken van de Heilige Graal is één van die geheimen en volgens de complottheorieën ligt die Graal op een geheime locatie van Schotland tot Ethiopië. Jaren geleden werd ik verleid om te blijven kijken naar een uitzending over de Heilige Graal op Discovery Channel. Ik wist dat ik dat beter niet kon doen, maar ja. Via allerlei bronnen, elke 10 minuten onderbroken door een reclameblok, kwam men tot een climax in de spanningsopbouw. Er werd ingezoomd op een gebouw in Ethiopië, de zoektocht was teneinde, de Graal was gevonden. Helaas werd het gebouw bewaakt en was het niet toegankelijk, liet de commentaarstem de kijker weten. Hier eindigde het programma.

Het is wel een prachtige illustratie van complot denken, dat eindigt namelijk altijd met het teleurstellende knalletje van een Christmas cracker, 'knalbonbon' in het Nederlands. Ik vermoed dat het zo is genoemd
om de verkoop ervan te stimuleren. Een samenstelling van twee aanlokkelijke zaken, knallen (voor veel mensen het fijnste geluid, zie Oud en Nieuw) en bonbon (een lekkernij) Het is echter géén bonbon en het geeft géén knal, hoogstens een kuchje.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Complot

Fonds

Optimisten en pessimisten

Kinhem, wachttijd

Het boek is af

Eten in de vroege middeleeuwen